De prestaties van de Belgische economie kunnen sterk van sector tot sector verschillen. Daarom besteedt de FOD Economie, als aanvulling op de jaarlijks gepubliceerde ‘Boordtabel van het Belgische concurrentievermogen’, ook aandacht aan het concurrentievermogen van de sectoren. In dit verslag wordt dieper ingegaan op het concurrentievermogen van de sector van de vervaardiging van voedingsmiddelen, dranken en tabaksproducten (C10-12).
Tussen 2008 en 2019 neemt de toegevoegde waarde van de sector van de vervaardiging van voedingsmiddelen, dranken en tabaksproducten gemiddeld met 0,6 % per jaar toe. De sector kan worden onderverdeeld in drie subsectoren. Met een relatief aandeel van gemiddeld 78 % draagt de subsector C10 (vervaardiging van voedingsmiddelen) het sterkst bij aan de totale toegevoegde waarde van de sector. De subsectoren C11 (vervaardiging van dranken) en C12 (vervaardiging van tabaksproducten) hebben een aandeel van respectievelijk 20,2% en 1,8%.
De sector weet ook zijn positie op de Europese markt te versterken, wat bijgevolg wijst op een verbetering van het globale concurrentievermogen van de Belgische voedingssector. Het Belgisch aandeel van de sector in de toegevoegde waarde van de EU (zonder het Verenigd Koninkrijk) neemt in 10 jaar tijd met 0,1 procentpunt toe, tot 3,5 % in 2018.
Het volledig verslag kunt u via deze link raadplegen.