Voortbouwend op hun kaderadvies “Ijveren voor een duurzame e-commercelogistiek en last mile” (CRB 2019-2545) schuiven de brc’s Verbruik en Distributie in dit vervolgadvies een driespeerpuntenbeleid naar voren.
Om vorm te geven aan een duurzame e-commercelogistiek en last mile moeten de verschillende overheidsniveaus in ons land gebruik maken van drie instrumentengroepen die afzonderlijk of gecombineerd kunnen worden ingezet. Deze drie speerpunten zijn:
- de verduurzaming van de transportmodi voor thuisleveringen en retours via o.a. cargobikes, fietskoeriers, elektrische voertuigen….;
- de optimalisatie van de leveringen en retours d.m.v. samenwerking en bundeling van de logistieke stromen;
- en de verschuiving van in het bijzonder de retours naar lockers of verzamelpunten.
Teneinde de consument te sensibiliseren om duurzame leveringskeuzes te maken, worden deze instrumentengroepen idealiter gecombineerd met een transparantiebevorderende campagne, zoals een webtool die is geïnspireerd door de gelijkaardige webtool thuiswinkel.org in Nederland
Een breed gestructureerd overleg met alle belanghebbenden en met de verschillende beleidsniveaus zal volgens de brc’s nodig zijn om de concrete beleidshefbomen te identificeren die invulling zullen geven aan elke instrumentenmix. Voor een succesvolle implementatie van deze hefbomen is een samenwerking tussen Europa, de federale en gewestelijke overheden en de betrokken bedrijfsactoren onontbeerlijk. De brc’s Verbruik en Distributie engageren zich ertoe om de beleidsmakers verder te ondersteunen met vervolgadviezen teneinde het beleid te helpen bij het implementeren van maatschappelijk gedragen instrumentenmixen voor de verduurzaming van de e-commercelogistiek.