Na een elektronische procedure heeft de bijzondere raadgevende commissie (brc) Verbruik op maandag 21 december 2020 een initiatiefadvies goedgekeurd, met als titel “Naar een e-inclusief beleid in België”. In dat advies stelt de brc Verbruik vast dat de informatie- en communicatietechnologieën ("ict's") onmisbaar zijn geworden en dat ze de toekomst uitmaken. Dankzij de ontwikkeling van het internet maken veel Belgische burgers, ondernemingen en administraties (net als elders in de wereld) er nu dagelijks gebruik van om activiteiten, goederen en diensten aan te bieden, omdat ze ontegensprekelijk voordelen opleveren.
De brc Verbruik herinnert er echter aan dat de ict's weliswaar voordelen bieden, maar dat niet kan worden ontkend dat ze een obstakel kunnen vormen voor degenen die er nu al moeite mee hebben om ze te gebruiken of die er geen toegang toe hebben. Deze digitale ongelijkheid (ook wel de "digitale kloof" genoemd) zou dan ook ernstige gevolgen kunnen hebben, aangezien ze voor de betrokken bevolkingsgroepen, met name de meest kwetsbaren, dreigt te leiden tot sociale en economische uitsluiting, zoals blijkt uit enkele voorbeelden in het advies.
Hoewel de brc Verbruik erkent dat de overheden op verschillende bevoegdheidsniveaus al veel initiatieven hebben genomen om de digitale kloof te dichten, is ze van mening dat deze initiatieven onvoldoende en onbevredigend zijn.
Daarom formuleert de brc Verbruik, na de balans te hebben opgemaakt van de drie dimensies van de digitale kloof en de daarmee samenhangende ongelijkheden, in haar advies zestien aanbevelingen aan de overheid. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de erkenning van de toegang tot internet als grondrecht; het aanbieden van breedbandinternet voor iedereen; de herziening van het sociaal tarief en de volledige automatisering van de aanvraag tot toekenning van het sociaal tarief; de oprichting van e-inclusiecellen in de overheidsdiensten; de betrokkenheid van alle belanghebbenden bij de ontwikkeling van een e-inclusievisie enz.