Sociale partners roepen alle beleidsniveaus op om de transitie naar een circulaire economie te versnellen
In een gezamenlijke brief aan de (in)formateurs van de volgende federale en gewestregeringen roepen de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) en de gewestelijke sociaal-economische adviesraden (CESE Wallonie, ESRBHG en SERV) op tot een goede coördinatie tussen de verschillende beleidsniveaus om de transitie naar een circulaire economie in ons land te versnellen. Door hun beleid meer en beter op elkaar af te stemmen, kunnen de verschillende overheden elkaars slagkracht immers versterken en kunnen de coherentie en de doeltreffendheid van het beleid worden gegarandeerd.
De sociale gesprekspartners vertegenwoordigd in de federale en gewestelijke sociaal-economische adviesraden vinden het cruciaal om op alle beleidsniveaus de transitie naar een meer circulaire economie te versnellen. Op die manier kan ons land onder andere een antwoord bieden op de toenemende grondstoffenschaarste, de aantasting van de natuurlijke hulpbronnen en een bijdrage leveren aan de strijd tegen de klimaatverandering. De circulaire economie biedt ook tal van kansen op het vlak van innovatie, export en lokale werkgelegenheid.
De transitie naar een meer circulaire economie behelst alle sectoren van de economie. Naast de afvalsector heeft ze ook betrekking op productontwerp (ecodesign), onderhoud, herstelling, hergebruik en remanufacturing van producten, producten als diensten, maximale valorisatie van afvalstromen, enz.
Zowel op federaal als op gewestelijk niveau hebben de verschillende sociaal-economische raden aanbevelingen geformuleerd waaruit blijkt dat er nog heel wat barrières bestaan voor de ontwikkeling van een meer circulaire economie (inzake grensoverschrijdend transport van afval, aankoopcriteria in overheidsopdrachten, competenties, …).
De hefbomen om deze barrières weg te werken zijn divers en situeren zich in verschillende beleidsdomeinen en op verschillende beleidsniveaus (internationaal, federaal, regionaal en lokaal). Om de transitie naar een meer circulaire economie in België te versnellen, onderstrepen zowel de federale als de gewestelijke sociale gesprekspartners dan ook het belang van een goede coördinatie. De verschillende overheden moeten hun beleid meer en beter op elkaar afstemmen. Zo kunnen ze elkaars slagkracht versterken en kan de coherentie en doeltreffendheid van het beleid gegarandeerd worden.
De federale en gewestelijke sociale gesprekspartners vragen de beleidsacties voorzien in hun adviezen ten uitvoer te leggen. Het is tevens belangrijk de sociale partners via de adviesraden CESE Wallonie, CRB, ESRBHG en SERV te blijven betrekken om een zo groot mogelijk draagvlak te creëren voor dit transitieproces naar een meer circulaire economie.