De door de ondernemingen gegenereerde toegevoegde waarde stemt overeen met de rijkdom die in een economie wordt gecreëerd. De toegevoegde waarde dient om de werknemers en de kapitaalhouders te belonen, de belastingen te betalen of ook de investeringen te financieren.
De manier waarop de toegevoegde waarde wordt verdeeld tussen die verschillende factoren, beïnvloedt de sociale cohesie binnen een land en zijn vermogen om in de toekomst toegevoegde waarde te creëren.
Het verslag over de sociaal-economische situatie van de ondernemingen behandelt de vorming van toegevoegde waarde in de ondernemingen en de impact ervan op de rentabiliteit, de investeringen en de werkgelegenheid.
Het Verslag Werkgelegenheid-Concurrentievermogen 2023 analyseert de oorzaken van de inflatieschok, die vlak na de COVID-19-gezondheidscrisis begon, evenals de manier waarop deze schok, en de ingevoerde maatregelen om deze te bestrijden, tot dusver een impact hebben gehad op de huishoudens, de ondernemingen en de overheden. Het bevat met name een analyse van de gevolgen van de schok op de margevoet en de rentabiliteit van de ondernemingen.
De analyse van het Belgische groeimodel bestudeert de dynamiek van de creatie van toegevoegde waarde in België en de verdeling ervan in de vorm van jobcreatie, loonstijgingen en rentabiliteitsontwikkeling tussen 1996 en 2018.
Deze pagina zal in de komende maanden met extra informatie worden aangevuld.