Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) publiceren we een driedelige podcastreeks die de luisteraars een blik gunt achter de schermen van dit nationale overlegorgaan waar de sociale partners zich buigen over sociaal-economische kwesties. We nemen u mee op een reis door de geschiedenis van de CRB, vanaf de oprichting na de Tweede Wereldoorlog.
Deze reeks belicht zowel de uitdagingen waarmee de CRB en zijn leden in het verleden werden geconfronteerd als de hedendaagse uitdagingen. Ook de rol van de adviesfunctie in het Belgische democratische landschap in de 21ste eeuw komt aan bod. Via exclusieve interviews met voormalige voorzitters, ondervoorzitters en vertegenwoordigers van vakbonden en werkgevers, krijgen de luisteraars een uniek beeld van de interne dynamiek van de CRB en van zijn impact op het Belgische sociaal-economische beleid.
Daarnaast maken vooraanstaande academische en wetenschappelijke experts, zoals politicologen, historici, economisten en specialisten in collectieve arbeidsverhoudingen in België diepgaande analyses om de getuigenissen van de CRB-spelers in hun context te plaatsen. Deze combinatie van het mondelinge geheugen van voormalige CRB-actoren en academische expertise biedt een rijk en genuanceerd inzicht in de rol van de CRB in het Belgische democratische landschap.
In deze eerste aflevering 'De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven in het hart van de Belgische sociaal-economische democratie' keren we terug naar het ontstaan van de CRB en onthullen we de omstandigheden waarin dit orgaan na de Tweede Wereldoorlog is ontstaan. Vervolgens gaan we nader in op de rol van de CRB als nationaal forum voor dialoog tussen de sociale gesprekspartners over sociaal-economische thema's. We onderzoeken ook zijn positie binnen het Belgische democratische systeem en zijn interacties met de andere naoorlogse instellingen. Ten slotte verdiepen we ons in de concrete acties die de CRB onderneemt, waarmee we een totaalbeeld van zijn werking schetsen.