Op 15 december 2023 heeft de brc Onrechtmatige bedingen een advies goedgekeurd over een voorstel van de Europese Commissie om de richtlijn inzake betalingsachterstand bij handelstransacties om te zetten in een verordening. De bestaande richtlijn wil ondernemingen beschermen tegen te lange betalingstermijnen en te lage vergoedingen voor betalingsachterstand bij handelstransacties. Om een betere werking van de interne markt te waarborgen, besloot de Commissie dat strengere bepalingen en een effectievere controle nodig waren en heeft ze een voorstel voor een verordening geformuleerd. De minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s, de heer Clarinval, vroeg de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven om advies over dit voorstel.
Aangezien het hier gaat om ‘b2b’-contractvoorwaarden, heeft de brc Onrechtmatige bedingen een advies uitgebracht.
De brc Onrechtmatige bedingen heeft in haar advies vooral 3 elementen naar voren gebracht:
- België heeft, vooral via een aantal parlementaire initiatieven, al strengere regels uitgevaardigd in vergelijking met de huidige richtlijn. Deze regels zijn op bepaalde vlakken ook strenger dan in het voorstel voor een verordening wat de maximale betaaltermijn betreft. Hiermee moet rekening worden gehouden bij het uitwerken van het Belgische standpunt.
- Het voorstel voor een Verordening betreft niet enkel contractuele bedingen inzake betaaltermijnen en schadebedingen, maar ook “praktijken” waarbij de betaler de betaling zou uitstellen of verhinderen. Waar voor bedingen de nietigheidssanctie geldt, moet daarnaast worden nagedacht over een effectieve sanctie op dergelijke praktijken.
- Wetgeving is enkel van nut indien ze gehandhaafd kan worden. Er moet worden nagedacht over het effectief afdwingen van deze wetgeving via publieke handhaving, of via vorderingsacties van beroepsorganisaties die de getroffen ondernemingen vertegenwoordigen.