Op 6 juni 2023 keurde de brc Onrechtmatige bedingen een advies goed over een ontwerp van wetsbepaling tot het van toepassing verklaren van de bepalingen inzake onrechtmatige bedingen en stilzwijgende verlenging op verenigingen van mede-eigenaars (VME’s). De wetgever wil met name de wetgeving inzake onrechtmatige bedingen en stilzwijgende verlenging in consumentenovereenkomsten van toepassing verklaren op verenigingen van mede-eigenaars waarvan hun gebouw een hoofdzakelijk residentiële bestemming heeft.
De brc Onrechtmatige bedingen erkent vooreerst dat deze verenigingen minder bescherming genieten dan consumenten - het gaat immers om een rechtspersoon -, maar ook minder dan ondernemingen waarvoor de B2B-wetgeving werd ingevoerd. Er is nu wel een algemene bepaling in het Burgerlijk Wetboek die een verbod van onrechtmatige (niet-onderhandelde) bedingen invoert.
Toch is de brc Onrechtmatige bedingen geen voorstander van deze voorgestelde bepaling: waarom enkel VME’s beschermen en geen vzw’s, die toch ook rechtspersonen zijn die voor niet-beroepsdoeleinden handelen? Bovendien zorgt een dergelijke specifieke uitzondering voor een incoherentie in het Wetboek van economisch recht, mede doordat er twee definities van ondernemingen zijn, en de VME’s onder de tweede, nieuwe definitie van onderneming vallen.
De interprofessionele en bedrijfsgroeperingen binnen de brc zijn in subsidiaire orde eerder voorstander van de toepassing van de beschermingsregeling voor onrechtmatige bedingen die gelden voor overeenkomsten tussen ondernemingen. De VME is immers veelal vertegenwoordigd door een professionele syndicus. Waarom zou trouwens een onderscheid worden gemaakt naargelang een gebouw al dan niet hoofdzakelijk residentieel is met als vaste maatstaf een privébestemming van 75% van de kavels? Dit onderscheid is in de praktijk moeilijk toepasbaar. Ook het opleggen van de bepaling inzake stilzwijgende verlenging voor overeenkomsten, zoals die geldt bij overeenkomsten met consumenten, met twee maanden opzegmogelijkheid vanaf de verlenging, vinden deze groeperingen problematisch.