De regering heeft tijdens het begrotingsconclaaf van 2021 beslist om, op initiatief van de eerste minister, een e-commercestrategie te lanceren. Om deze strategie te ontwikkelen wenste de regering een beroep te doen op de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven. Dit tweede tussentijds verslag bouwt verder op het eerste tussentijds verslag over de ‘facts and figures’ m.b.t. e-commerce en geeft een stand van zaken betreffende de afgewerkte en lopende werkzaamheden, die de eerste minister in het kader van de ‘E-commerce strategy 4 Belgium’ eind 2021 aan de CRB heeft gevraagd.
Op basis van het eerste verslag “Uitdagingen van de e-commerce voor de distributiesector in België” (CRB 2022-1670) hebben de leden aan het secretariaat van de CRB gevraagd om, naast een verslag over de werkgelegenheid in de e-commerce (E-commerce: Facts & Figures sur l’emploi), een derde verslag te produceren. Dat verslag moet de problematiek van het level playing field tussen buitenlandse en Belgische e-spelers, alsook tussen fysieke winkels, mixed players en pure players die actief zijn in België analyseren op het vlak van fiscaliteit, btw, consumentenbescherming, milieuverplichtingen (zoals recupel), productiestandaarden, gratis retours...
Op basis van dat verslag kunnen de leden specifieke aanbevelingen formuleren. Eenmaal de leden zich deze verslagen hebben toegeëigend, zullen ze worden gebruikt voor de realisatie van een “Diamant van Porter”-analyse. In deze analyse zullen de vaststellingen uit deze verslagen samen met andere relevante info worden gebundeld tot een diagnose van het Belgische e-commerce-ecosysteem. In deze diagnose zal worden aangegeven welke factoren de sterktes en zwaktes van de e-commercewaardeketen in België bepalen. Deze "Diamant van Porter"-analyse (of -diagnose), die het sluitstuk van de geproduceerde verslagen zal zijn, zal dienen als basis voor het formuleren van een eerste reeks aanbevelingen over de ontwikkeling van een duurzaam, sociaal en ecologisch e-commerceverdienmodel voor België.